Facebookin kätköistä, osa Koiraryhmät

Olen jo jonkin aikaa suunnitellut tekeväni postauksen Facebookin koiramaailmasta. Tarkoitus oli ensin änkeä FB-ryhmien ja -sivujen TOP 10 -listat samaan merkintään. Eihän siitä mitään tullut, kun hyviä ryhmiä ja sivuja on huomattavasti enemmän kuin 10 kappaletta. Näin ollen päädyin jakamaan postauksen kahteen osaan. Tässä tulevat Facebookin kiinnostavimmat koiraryhmät! Koira-aiheisten FB-sivujen osion saatte joskus tai jouluna.

Koulutus ja harrastaminen

Vähintään kolmannes seurantalistani ryhmistä käsittelee lintukoirien koulutusta. Suosikkeihini nousevat Noutajien koulutus, Lintukoirien positiivinen koulutus ja Clicker Gundog. Näistä ensimmäistä tulee seurattua ehkä tiiveimmin, sillä siellä on edustettuna kirjo erilaisia koulutusmenetelmiä. Vaikka itse nojaankin pitkälti ns. positiivisiin menetelmiin, luen uteliaana myös muiden menetelmien ideologiasta ja perusteluista. Lintukoirien positiivinen koulutus ja Clicker Gundog -ryhmät käsittelevät kumpikin positiivisia koulutusmenetelmiä. Englanninkielisessä ryhmässä esitellään kuukausittain uusi haaste, joka on tarkoitus opettaa omalle koiralle ja videoida sitten suoritus muiden nähtäväksi. Näissä ryhmissä ovat edustettuina erityisesti seisojat ja noutajat. Spanieleitakin on, mutta ei lähellekään yhtä paljon – tai ainakaan omistajat eivät kirjoittele yhtä aktiivisesti kuin muu lintukoiraväki. Sprinkuille löytyy oma Springerspanielit metsästyskäytössä -ryhmä, mutta se keskittyy enemmänkin koetuloksiin ja saaliisiin kuin koulutusvinkkien jakamiseen. Näin itse metsästämättömänä ja hyvin vähän metsästäjiä tuntevana, olen erittäin onnellinen Harjoitus/koeriistaa metsästyskoirille -ryhmän olemassaolosta: Metsästäjät myyvät tai joskus jopa lahjoittavat siellä ylimääräistä saalista harjoitus- ja koeriistaksi. Homma toimii myös toisinpäin eli voit tarvittaessa kysellä haluamasi riistan perään perään.

Seuraan oikeastaan vain yhtä yleismaailmallisemmin eläinten koulutusta käsittelevää ryhmää. Jos jollakin on antaa suosituksia (suomeksi tai englanniksi), niin olisin niistä erittäin kiitollinen. Eläinten positiivinen kouluttaminen on suunnattu puhtaan positiivista kuluttamista tavoitteleville eläinlajiin katsomatta, mutta koirat ovat yliedustettuna muihin lajeihin verrattuna. Hevosistakin on ihan kiitettävästi asiaa ja satunnaisesti olen törmännyt myös ainakin jyrsijöiden, kanien ja kissojen kouluttamista käsitteleviin aloituksiin.

Koiraharrasteisiin liittyvistä ryhmistä aktiivisimmassa seurannassa ovat Rally-Tokoyhdistys, MEJÄ-harrastajat ja Match Show. Syynä lähinnä kyseisten ryhmien aktiivisuus. Rally-tokon parissa on paljon loistavaa keskustelua niin rallyn kouluttamisesta kuin lajin säännöistäkin, joten sitä voin suositella lämpimästi kaikille lajista kiinnostuneille. MEJÄ-harrastajien päivitykset loikkaavat säännöllisesti uutisvirtaan, mutta ne käsittelevät pitkälti mejäkokeiden tuloksia, treenikuulumisia tai sääntöihin liittyviä epäselvyyksiä, varsinaisia koulutusvinkkejä on hyvin vähän. Match Show -ryhmää tulee seurattua vain mätsäreiden bongaamiseksi. Minkäänlaisia vinkkejä en ole kyseisestä ryhmästä hakenut. Muiden lajien ryhmistä uteliaisuutta herättävät erityisesti VEPE – vesipelastus ja Pelastuskoirakko, mutta kyseiset ryhmät ovat valitettavan hiljaisia. Perinteisestä tottelevaisuuskoulutuksesta en ole niin innoissani, mutta TOKO-ryhmää tulee satunnaisesti vilkuiltua. Toivottavasti jatkossa tulisi enemmän käyttöä Kokeet ja luonnetestit, koko Suomi -ryhmälle.

Ruokinta, terveys ja jalostus

Koiran kuivamuonat ja täysravinnot on vakipaikka kaivella kokemuksia erilaisista nappulamerkeistä. Ryhmässä annetaan myös apua ruokintaongelmissa, mutta pääpaino on kuitenkin tosiaan erilaisissa kuivamuonakokemuksissa. Varsinaisissa ruokintaongelmissa siirryn yleensä selaamaan Luonnonmukainen ruokinta, barffaus, raakaravinto -ryhmää tai Katiskaa – jälkimmäisestä lisää seuraavan väliotsikon alla. Rajallisen pakastin tilan vuoksi meillä ei ole syöty raakaa, vaikka nyt muuton myötä siihen tosin olisi jo hieman paremmat mahdollisuudet. Raakaan keskittyvästä ryhmästä on kuitenkin kohtalaisen helppo löytää esimerkiksi erilaisten ravintoaineiden tarvetta koskevia tietoja. Ryhmästä voivat kiinnostuneet myös bongailla vaikkapa lihaisten luiden ja ruhojen myynti-ilmoituksia. Onpa joskus jotakin näyttänyt menneen ihan lahjoituksena ”Kunhan eroon pääsee” -periaatteella.

Yksi aktiivisimmin seuraamistani ryhmistä on nimeltään Koiran nivelrikko. Kyseessä on vertaistukiryhmä tuki- ja liikuntaelinsairauksia sekä nivelrikkoa sairastavien koirien omistajille. Muutkin koiraihmiset ovat toki tervetulleita, mutta ylläpito pitää tiukasti huolen siitä, että ryhmässä jaetaan tietoa ja tukea tuomitsematta ketään, sillä koiran sairastuminen on jo itsessään tarpeeksi rankka kokemus monelle. Sieltä löytyy runsaasti kullanarvoisia vinkkejä muun muassa ammattitaitoisista ortopedeista, leikkaushoidoista, konservatiivisista hoidoista ja tukihoidoista. Joukkotarkkipalsta on ollut tarkan kyttäämisen kohteena nyt, kun Muikun PEVISA-tutkimukset alkavat olla ajankohtaisia. Päädyin tosin lopulta itse joukkotarkastuksen järjestäjäksi, kun kysyntää oli reippaasti ylimäärin tarjontaan nähden. Kokemuksia eläinlääkäreistä– ja Eläinlääkäreiden hoitovirheet – Onko sinulla kokemuksia? -ryhmiä tulee seurattua ihan silkasta mielenkiinnosta.

Koiran lihaksisto & liikkuminen kuuluu niihin ryhmiin, joita voisi seurata tiiviimminkin. Siellä tuntuu olevan paljon hyvää keskustelua ja avauksia koirien fysiikkaan ja liikkumiseen liittyen. Kokonaisvaltaisen koiranjalostuksen tuki HETI ry on erittäin mielenkiintoinen, mutta valitettavan epäaktiivinen ryhmä. Kun sinne jotakin silloin tällöin postataan, kahlaan yleensä keskustelun ja siihen linkitetyt artikkelit huolella läpi. Aidosti koirien hyvinvointiin panostavaan jalostukseen liittyen saisi olla enemmänkin keskustelua – eikä vain tässä ryhmässä.

Sekalaiset

Katiska.infon samanniminen Facebook-ryhmä lukeutuu yhdeksi parhaista koiraryhmistä. Tunnuslauseensa mukaisesti Katiska on koiratiedon rautalankahässäkkä, josta löytyy oikeastaan mitä vain ja näkemykset esitellään poikkeuksellisen perustellusti. Tosin viime aikoina ryhmässä on ollut paljon aloituksia, joita en ymmärrä enkä koe niiden istuvan ryhmän asiapitoiseen linjaan alkuunkaan: muista ryhmistä ja muualta netistä lainataan kyseenalaisia väitteitä, jotta päästään ilkkumaan ja irvailemaan niin asioille kuin ihmisillekin. Toinen ihan kelvollinen sekametelisoppa on Noutajaihmisen tukea ja apua. Kyseinen ryhmä tosin leimautuu vielä Katiskaakin voimakkaammin perustajaansa. Allekirjoittanutta häiritsee näissä molemmissa ryhmissä se, että osa jäsenistä tuntuu nostavan kovasti ylläpitäjiä pallille. Itse koen, että viestien sisältö on esittäjäänsä tärkeämpää. Erinomaisia pointteja ja näkökulmia tulee ryhmissä useammaltakin suunnalta.

Hyödyllisistä ryhmistä mainittakoon Karkurit, Koiratutkimuksia ja Koiraystävällinen Suomi. Karkureissa jaetaan katoamisilmoituksia ja näköhavaintoja eläimistä. Ryhmän säännöt ja niiden valvonta ovat hyvin tiukkoja, mutta pidän sitä vain hyvänä asiana, jotta mahdollisimman moni karkulainen saataisiin ehjänä kotiin ja tieto löytymisestä kaikille kiinnostuneille. Koiratutkimuksia-ryhmässä esitellään nimen mukaisesti erilaisia koiriin liittyviä tieteellisiä tutkimuksia, mutta ryhmä on valitettavan epäaktiivinen. Koiraystävällinen Suomi on puolestaan erinomainen apuväline esimerkiksi pentua sosiaalistavalle tai koiran kanssa kotimaassa reissaavalle ihmiselle: siellä jaetaan kokemuksia ravintoloista, pysähtymispaikoista, kahviloista yms. paikoista, jotka toivottavat nelijalkaiset ystävämme tervetulleiksi asiakkaiksi.

Loppuun vielä oikeasti sekalainen sakki erilaisia koiraryhmiä. Valokuvauksesta ja hienoista valokuvista nauttivana seurailen intohimoisesti Koiravalokuvaus-ryhmää, mutten toistaiseksi ole rohjennut siellä omaa tuotantoa julkaista. Ryhmä on kiitettävän aktiivinen. KIRPPUTORI KOIRATARVIKKEILLE! -ryhmää tulee silmäiltyä siltä varalta, että joskus osuisi jotain ylitsepääsemätöntä eteen. Olen kuitenkin varovainen nettishoppailujen kanssa enkä toistaiseksi ole rohjennut ostaa mitään FB-kirppiksiltä. Sympaattisista sarjakuvista pitäville suosittelen lämpimästi Ellu&Allu-ryhmää. Jos taas koet, että elämässäsi ei ole riittävästi draamaa, asia korjaantuu helposti Koirat-ryhmään liittymällä.

Rotukohtaiset

Mietin pitkään laitanko esittelyyn yhtäkään Facebookin rotukohtaista ryhmää, sillä niitä voi kaivaa Naamakirjan kätköistä satoja ja taas satoja. Jokaiselle vähänkään äärimmäisen harvinaista yleisemmälle rodulle löytynee vähintään yksi kotimainen ryhmä ja lukuisia muita ulkomailta. Koska oletan, että blogin vakituisimmat lukijat ovat kiinnostuneet labbiksista ja/tai sprinkuista, päädyin lopulta esittelemään ”omien rotujeni” ja muutaman muun kiinnostavaksi kokemani rodun ryhmiä.

Englanninspringerspanieleille on vähän turhankin monta ryhmää. Mun seurantalistalleni kuuluvat Englanninspringerspanieli, Englanninspringerspanielit ja English Springer Spaniels. Molemmat suomalaiset ryhmät ovat jotakuinkin yhtä aktiivisia ja molemmissa jaetaan hyvin samanlaista sisältöä eli lähinnä omien koirien kuvia. Ryhmät eroavat ehkä lähinnä niin, että yksikössä olevassa ryhmässä on tiukempi moderointi, esimerkiksi aloitukseen saa laittaa vain yhden kuvan. Englanninkielisestä ryhmästä löytyy sprinkkuväkeä niin englanninkielisistä maista kuin muualtakin. Siellä on ehkä kuvien rinnalla enemmän rotuun ja yleisesti koiriin liittyvää keskustelua kuin suomalaisissa vastineissaan. Mainittakoon tässä yhteydessä vielä uudelleen Springerspanielit metsästyskäytössä, jossa jaetaan tosiaan lähinnä koetuloksia ja saaliskuvia. Ryhmään mahtuvat niin englantilainen kuin walesilainenkin versio springerspanielista.

Labradorinnoutajien suurin ryhmä löytyy rodun nimellä eli Labradorinnoutaja. Se on erittäin aktiivinen ryhmä, josta löytyy oikeastaan kaikkea: kuvia, koulutusvinkkejä, ruokinta- ja hoito-ohjeita, terveyskyselyjä sekä runsaasti vertaistukea koheltavien luppien omistajille. Ryhmää jokusen vuoden seuranneena täytyy todeta, että labbis taitaa olla mainettaan huomattavasti hankalampi koira. Ihmisillä on niin paljon ongelmia karkailevien, hihnassa vetävien, taloa tuhoavien, ruokaa varastavien ja ties mitä tekevien labbisten kanssa. Labbisryhmästä löytyy niin näyttelylinjaisten kuin käyttölinjaistenkin omistajia. Jokunen käyttisihminen koki taannoin, että käyttiksiä ei osata arvostaa riittävästi siinä ryhmässä, joten niille luotiin oma ryhmänsä Käyttölinjaiset labradorinnoutajat ei ole lähellekään yhtä vilkas kuin ensin mainittu labbisryhmä, mutta siellä käydään toisinaan erittäin mielenkiintoisia koulutuskeskusteluja.

Muiden kiinnostavien rotujen parista haluan nostaa erityisesti esiin kaksi ryhmää: Suomen Landseeryhdistys Ry ja Sileäkarvaisen collien terveys ja jalostus. Näissä ryhmissä käydään sellaisia jalostukseen ja terveyteen liittyviä keskusteluja, joita toivoisin näkeväni myös muiden rotujen parissa. Varsinkin lansuyhdistyksen ryhmässä käytävä keskustelu on poikkeuksellisen avointa ja hyvässä hengessä toteutettua. Lansuväestä välittyy aidosti se, että he haluavat viedä rotuaan eteenpäin. Muita seuraamiani roturyhmiä ovat ainakin LANDSEER FINLAND, Landseer / Finland, Fieldspanielit, Stabyhoun Finland, Isovillakoira,Sileäkarvainen noutaja, sk.collie ja kultainennoutaja.

Mitä ryhmiä te lukijat seuraatte? Suosituksia otetaan vastaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *