Newfoundlandin valkomusta perintö taiteessa, osa 2: Wouterus Verschuur

Landseereita taiteessa käsittelevä sarja jatkuu toisella osalla. Tällä kertaa haluan nostaa esiin erään hollantilaisen taiteilijan – hän tulee olemaan toinen ja samalla myös viimeinen oman artikkelin saava taiteilija. Wouterus Verschuur (1812-1874) oli Sir Edwin Landseerin aikalaisia ja Landseerin tavoin hänetkin tunnetaan nimenomaan eläinaiheisista maalauksistaan. Verschuur maalasi erityisesti hevosia, mutta monissa hänen tauluissaan komeilee myös suuri valkomusta(-tan) koira. Joudutte tässä toisessa osassa tyytymään kirjallisella puolella pelkkään newfoundlandinkoiran syntyä koskevaan taruun. Tarkoitukseni oli alunperin esitellä historiallisia newfoundlandinkoiria, mutta vastaan tuli niin monia hienoja tarinoita, että haluan omistaa niille kokonaan oman sarjansa. Tämän taidetta koskevan sarjan kolmanteen ja mahdollisesti viimeiseen osaan on luvassa maalausten oheen jotain hiukan spesiaalimpaa, joten malttakaa mielenne. 😉


Interior with Dogs, View of Pergola


In the Stable


A Newfoundland Dog and a Cavalier King Charles Spaniel

Taru newfoundlandinkoiran synnystä

Siellä, missä valtameren aallot murskautuvat kuohuvana vaahtona rantakallioihin, syntyi tämä taru.

Tarina kertoo siitä, kun Jumala eräänä päivänä tarkasteli aikaansaannoksiaan. Hän katseli myrskyjen eristämää saarta, jolla asui pieni kalastajakansa. Nämä karaistuneet ihmiset taistelivat urhoollisesti armotonta luontoa vastaan, mutta talven kylmyys ja luoksepäästämättömät rannat vaativat veronsa ihmishenkien muodossa. Siitä huolimatta nämä ihmiset pysyivät sitkeästi saarellaan.

Jumala katseli näiden ihmisten puuhia ja hänen kävi sääliksi heitä. Luoja mietti, kuinka hän voisi lievittää heidän kärsimyksiään. Hän etsi luomakunnastaan sellaista eläintä, joka sopisi tähän tarkoitukseen, mutta hän ei löytänyt sopivaa. Siksi hän päätti luoda uuden eläimen.

Hän otti karhun rungon. Vahva luusto sopi hyvin väsyttävän kovaan työhön ja paksu turkki suojeli kylmyyttä vastaan. Jumala päätti kuitenkin pehmentää luomustaan hylkeen rungon muodolla, jotta se pystyisi paremmin uimaan ja liukumaan sujuvasti aaltojen harjalla. Jumala loi katseensa merelle ja havaitsi siellä delfiinejä, jotka eloisasti ja uteliaina seurasivat laivoja. Niiden ystävälliset pienet silmät paljastivat iloisen eläimen, joka rakasti ihmisiä niin paljon, että oli tarvittaessa valmis pelastamaan heidän henkensäkin.

Jumalan ihmeellisen luomisvoiman ansiosta syntyi vähitellen komea säihkyväturkkinen eläin, joka oli samalla sekä kookas että pehmeä. Mitä tämä luomus tarvitsi vielä, jotta se olisi aina uskollinen, jotta se voisi elää ihmisten kanssa ja jotta se olisi tarvittaessa valmis uhraamaan henkensä ihmisen puolesta? Jumala antoi tälle luomukselleen koiran sydämen ja silloin ihme oli täydellinen.

Siitä hetkestä lähtien on ihmisillä ollut rohkea, voimakas ja uskollinen seuralainen.

Newfoundlandinkoira.

Kirjasta Il Cane Di Terra Nova, kirjoittanut Emmy Bruno
Tarinan suomentanut Pertti Rytkönen


A Jockey Holding Racehorses | Jagdhund and einem Bach


Lähteestä riippuen Landseer Newfoundland Dogs Taking a Drink tai Setters at the Pond


Three Furry Friends | A Landseer Newfoundland in a Landscape


The Naughty Dog


The Comforts of Home | Best of Friends


Reading Man with Two Dogs

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *