Joukkotarkastuksen järjestäminen

Muikun terveystarkastusten ajankohdan lähentyessä tuli vertailtua hieman sekä pääkaupunkiseudun että kehyskuntien eläinlääkäriasemien hinnastoja. Hyvin nopeasti kävi selväksi, että terveystarkkien kanssa pääsee edullisimmalla ja toisaalta myös helpoimmalla (ns. all-in-1-paketilla), kun osallistuu joukkotarkastukseen. Aikani tarkkeja tutkailtuani sain kuitenkin todeta kysynnän olevan huomattavasti tarjontaa suurempaa – nielin jatkuvasti pölyä nopeiden syödessä hitaat paikkoja varatessa. Näin ollen päädyin lopulta itse joukkotarkastuksen järjestäjäksi, ja paikaksi valikoitui monien suosima ja suosittelema Mevet. Joukkotarkastuksen järjestämisestä on hyvin vähän tietoa tarjolla, sillä käytännöt vaihtelevat eläinlääkäriasemittain. Sain erittäin hyvät kirjalliset ja suulliset ohjeet marssittuani Mevetin vastaanotolle, joten eläinlääkäriasemia kannattaa lähestyä asiassa suoraan. Ajattelin silti raapustella ylös muutamia tästä projektista mieleen jääneitä seikkoja ja yleismaailmallisia vinkkejä joukkotarkastuksen järjestämisestä kiinnostuneille.

Ensinnäkin, mitä vähemmän osallistujia, sitä vähemmän paperityötä. Minun järjestämääni tarkkiin osallistui viisi koiraa, sillä vähimmäisvaatimus oli neljä röntgenkuvattavaa: koska Norpalta katsottiin vain silmät, tarvitsin Muikun lisäksi vielä kolme muuta röntgeniin. Vastasin tarkastuksen järjestäjänä kaikkien koirien papereiden täyttämisestä. Se tarkoitti käytännössä viiden koiran osallistumislomakkeiden täyttämistä ja kaikkien silmätutkimukseen osallistuvien koirien lähetteiden ennakkotäyttämistä: virallisia nimiä, rekisterinumeroita, mikrosirujen numeroita, rotuja, omistajan yhteystietoja yms. Mieti kuinka monta paperia jaksat täyttää huolella ja varaa riittävästi aikaa papereiden täyttämiseen.

Jos et saa osallistujaporukkaa kasaan tutuista, yksi viesti Facebookin Joukkotarkkipalsta-ryhmään ja tadaa, joukkotarkastuksesi on täynnä! Joukkotarkkipalstalle lähetetyt uudet viestiketjut vaativat ylläpidon hyväksynnän, mikä voi viedä päivän tai pari. Kannattaa ottaa tämä huomioon, jos lähtee kiireellä etsimään osallistujia tarkkiinsa.

Suosittelen pientä natsimeininkiä aikataulujen suhteen varsinkin, jos osallistujien joukossa on myös tuntemattomia. Tarkastukseen mahtuneille kannattaa asettaa tiukka takaraja siitä, koska koiran ja omistajan tiedot täytyy toimittaa viimeistään järjestäjälle. Tämän ajankohdan kannattaa olla vähintään muutama päivä, mieluusti viikkokin, ennen eläinlääkäriaseman papereiden palautukselle asettamaa takarajaa, jotta ehtii etsiä uuden osallistujan mahdollisen peruuntuneen tilalle. Itselleni kävi niin, että yksi ryhmään ilmoittautuneista ei muistutuksistani huolimatta täyttänyt esitietolomaketta ennen asettamaani takarajaa. Päätin ensimmäistä kertaa eläissäni ryhtyä tiukkapipoksi (olen yleensä vähän liiankin ymmärtäväinen…), sillä on jokaisen osallistujan etu, että kaikki ilmoittautuneet saapuvat paikalle ja kykenevät noudattamaan annettuja aikatauluja. Jos olette liikkeellä minimiporukalla ja joku jättää saapumatta, kaikki joutuvat maksamaan tarkastuksista täyden hinnan. Annoin Matti Myöhäisen paikan toiselle, sillä en katsonut voivani luottaa hänen saapumiseensa, kun ilmoittautuminenkaan ei muistutuksista huolimatta sujunut aikataulussa.

Ilmoittautumisissa erittäin käteväksi välineeksi osoittautui tuttavani vinkkaama Nettilomake.fi. Yhden lomakkeen luominen ja käyttöönotto tietyin rajoituksin on maksutonta ja helppoa – tämän ilmaisen lomakkeen ominaisuudet riittävät mainiosti joukkotarkkia ajatellen. Pystyt muotoilemaan lomakkeen melko vapain käsin ja ohjaamaan lomakkeella tulleet ilmoittautumiset esimerkiksi sähköpostiisi. Lomakkeen voi myös määritellä sulkeutumaan tiettynä ajankohtana ja/tai tietyn osallistujamäärän jälkeen. Jos kaipaat inspiraatiota, niin minun käyttämäni lomake näytti tältä.

Mitäs muuta vielä… Ainakin Mevetissä kannattaa varautua siihen, että koirien omistajat joutuvat avustamaan koirien kantamisessa ja yksi omistajista myös röntgenin puolella. Osallistujia saattaa olla hyvä muistutella lähestyvästä tarkista muutama päivä ennen H-hetkeä. Samalla tulee kätevä tilaisuus kerrata esimerkiksi mitä kaikkia papereita pitää olla mukana ja kauanko koirien tulee olla paastolla ennen röntgeniä. Suosittelen lämpimästi joukkotarkastuksen järjestämistä, jos se vähääkään tuntuu kiinnostavalta vaihtoehdolta! Kokemukseni Mevetin kanssa oli erittäin positiivinen ja tarkastuksen järjestäminen kaikin puolin helppoa. Kun hyödyntää Joukkotarkkipalstaa, niin osallistujakatoakaan tuskin tarvitsee pelätä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *