Ohjattavuutta pillillä ja käsimerkein

14. syyskuuta 2013

Kenttäkurssikiireiden vuoksi Norpan treenaaminen jäi elo-syyskuun vaiheessa minimiin, mutta siitä huolimatta olemme saaneet jotain aikaankin. Treenimme ovat keskittyneet hiljan pitkälti ohjattavuuteen: luoksetuloon, pysähtymiseen ja suuntiin, joihin on liitetty käsimerkit ja osaan pillikäsky.

Aloin opettaa Norppaa pillille ennen kenttäkurssin alkamista ja kaksi perustavanlaatuista pillikäskyä (pysähtyminen ja luoksetulo) alkavat olla jo hyvällä mallilla. Norppa reagoi pilliin paljon sähäkämmin kuin sanalliseen huuteluun, esimerkiksi pillitetty luoksetulo on paljon nopeampi kuin ns. ”normaali luoksetulo”. Suuntiin (vasen, oikea ja taakse) en ole pilliä toistaiseksi liittänyt, sillä sen käyttö vaatii vielä vähän harjaantumista minulta itseltäni.

Tässä vielä kooste Norpan hallitsemista, ohjattavuuteen liittyvistä käskyistä:

Sanallinen käsky Pillikäsky Käsimerkki
tänne pii pii Molemmat kädet alaviistossa (45 asteen kulmassa)
stop piiii Oikea käsi ylhäällä
vasvas (= vasen) ei ole toistaiseksi Vasen käsi sivulla (90 asteen kulmassa)
oikoik (= oikea) ei ole toistaiseksi Oikea käsi sivulla (90 asteen kulmassa)
taakse ei ole toistaiseksi Pystyssä oleva oikea käsi tekee nopean liikkeen eteenpäin
etsi (= lähihaku) pipipipipipipi – (treenit pillitysten osalta vielä hyvin alkuvaiheessa)

Norppa hallitsee pillitykset ja käsimerkit hyvin ohjattavuustreeneissä ja vapaana ulkoillessaan. Ongelmaksi on kuitenkin osoittautunut niiden liittäminen noutotilanteisiin. Norppa työskentelee noutaessaan niin itsenäisesti, että hakemis-/etsimistoimintaa vaikea katkaista pillillä tai sanallisestikaan. Seuraavaksi pitäisikin sitten keksiä kuinka koiran saisi kuulolle näissä tilanteissa…


2 kommenttia merkintään Ohjattavuutta pillillä ja käsimerkein

  • Jätä kommentti

    vaaditaan

    vaaditaan