Norpan nivelravinteet

30. maaliskuuta 2015 | ei kommentteja

Minun piti ryhtyä alkuvuodesta aktiiviseksi bloggaajaksi, mutta kuinkas taas kävikään… Innostus on ollut hukassa erinäisistä syistä, mutta sain vihdoin viimeisteltyä Norpan nivelravinteita koskevan merkinnän. Esittelyssä siis meillä käytössä olevat nivelravinteet ja öljyt. Lainasin tuotekuvat törkeästi valmistajilta, mutta ehkäpä se ei haittaa, kun merkintä on kuitenkin suositteluhenkinen ja liitin kunkin tuotteen yhteyteen linkin valmistajan sivuille. Korostettakoon vielä, että tämä ei ole maksettu mainos. Esittelen Norpalla käytössä olevat tuotteet siltä varalta, että joku koirien nivelravinnevaihtoehtoihin itseään perehdyttävä eksyy joskus tänne.

Taulukkoihin merkityt annokset on laskettu/arvioitu 30-kiloiselle koiralle (Norppa n. 27 kg).


Makana Glucosamine HCl
750 mg aamuin illoin

Makana Chondroitin Sulfate
500 mg aamuin illoin

Olen syöttänyt Norpalle useita erilaisia nivelravinteita Nutrolin Nivel monitehosta, Seraquinin kautta Synoquin EFAan. Tein alkuvuodesta hieman laskelmia ja päätin niiden johdosta vaihtaa Makanan tuotteisiin. Facebookin Koiran nivelrikko -ryhmässä Makana alkaa olla jo varsin tunnettu tuotemerkki, mutta ajattelin esitellä sen nivelravinteet blogissakin. Makanan etuna ovat puhtaus ja annoshinta. 1 kg glukosamiinia, 500 g kondroitiinisulfaattia ja 1 kg MSM:ä ovat tyyris kertaostos yli 140 €:n yhteishinnallaan, mutta tulevat pidemmän päälle halvemmiksi kuin useimmat muut laadukkaat vaihtoehdot.

Yhtä asiaa en Makanan tuotteissa miettinyt loppuun asti. Nimittäin punnitsemista. Milläs punnaat jauheita alle gramman ilman laboratoriovaakaa? Hyvin hankalasti millään. Päädyin punnitsemaan kuinka paljon kymmenen maustemitallista sekä glukosamiinia että kondroitiinisulfaattia painaa ja laskin sillä perusteella päiväannokset maustemitoissa. Päädyin lopulta antamaan molempia noin maustemitallisen aamuin illoin, mutta en tiedä onko se lähelläkään oikeita milligrammamääriä. Toivotaan, että heitosta ei ole haittaa…


Makana MSM (methylsulfonylmethane)
1 tl aamuin illoin

Back on Track ruusunmarjarouhe
1 tl aamuin illoin

Uusina tuotteina mukaan tulivat MSM ja ruusunmarja. MSM:llä kerrotaan olevan nivelrikkoa hillitseviä ominaisuuksia, mutta sitä me ei olla aiemmin edes kokeiltu. Norpan kinnervaivasta kärsivä sisko on sen sijaan käsittääkseni saanut MSM:ää ainoana nivelravinteena alusta lähtien ja omistajansa kertoman mukaan voi varsin hyvin. Lienee siis ihan kokeilemisen arvoinen valmiste.

Jokainen tähän asti käytössä ollut nivelravinne on sisältänyt C-vitamiinia, joka uhkasi jäädä nyt kokonaan pois. FB:n nivelrikkoryhmässä paljon kehuja saanut Back on Trackin ruusunmarja pääsi siksi kokeiluun. C-vitamiinin kerrotaan vähentävän vapaiden radikaalien aiheuttamia vaurioita. Norppaakin hoitanut Timo Talvio oli tosin ihmetellyt jollekin nivelrikkoryhmäläiselle sitä, että koira pystyy syntetisoimaan ihmisestä poiketen itse C-vitamiinia. Lisäksi C-vitamiini lisää kuuleman kalkin imeytymistä eikä siksi välttämättä ole eduksi nivelrikossa. Olenkin miettinyt sen määrän alentamista yhteen teelusikalliseen, koska annosteluohje 30-kiloiselle on 3-6 g/vrk ja Norppa taitaa saada tällä hetkellä maksimimäärän tai jopa hieman enemmän.


Grizzlyn Villinlohen öljy Alaskasta
7 ml aamuin illoin

Nutrolin Sportti
2,5 ml aamuin illoin

Öljynä meillä on ollut jo pitkään Grizzlyn Villinlohen öljy Alaskasta. Valintaan ovat pääsääntöisesti vaikuttaneet omega-3/omega-6-suhde ja hinta: Grizzlyn öljyn omega-3/omega-6-suhde on 9-10:1, kun kasvatetuista lohista valmistetuissa öljyissä se on vain 2-3:1. Nivelrikkoiselle tärkeämpiä ovat tulehdusta hillitsevät omega-3-rasvahapot, sillä omega-6-rasvahapot voivat puolestaan jopa ylläpitää tulehdusta. EPA/DHA-suhde ei öljyssä ilmeisesti ole otollisin, mutta tämä on lompakolle armollisin vaihtoehto runsaasti omega-3:a sisältävistä öljyistä. Norpan saama annos on suurempi kuin pullon kyljessä oleva ohje, mutta se on valikoitunut ortopedi Esa Eskelisen ohjeiden perusteella: lohiöljyä noin 5 % ruuan määrästä.

Makanaan siirtymisen jälkeen otin Grizzlyn öljyn rinnalle Nutrolin Sportin. Kaksi öljyä on melko älytön valinta, mutta Synoquin EFA -nivelravinne piti sisällään tulehdusta hillitsevän Dehaxanin. Dehaxan piti sisällään EPAa, DHAta ja astaksantiinia, joita ei Makanaan siirtymisen jälkeen saanut. Halusin pitää kiinni tulehdusta hillitsevistä osasista, mikä johti sitten EPAa, DHAta ja astaksantiinia sisältävään Nutrolin Sporttiin. Mietin myös pelkän Sportin antamista. Sen päiväannos 30-kiloiselle on kuitenkin 12,5 ml ja ainoa pakkauskoko 500 ml, joten pullo kestäisi vain reilun kuukauden. Nutrolinin litrahinta on noin 80 € ja Grizzlyn noin 30 €, joten lompakko huusi kauhusta jo pelkästä ajatuksesta vaihtaa Nutroliniin. Grizzlya on muutenkin vielä niin paljon jäljellä, että näillä mennään toistaiseksi. Myöhemmin voisi sitten harkita muita vaihtoehtoja.

Tällä kokoonpanolla on nyt menty noin kuukauden päivät. Vaikutukset? Syötin Norpalle taannoin seitsemän päivän ajan Norocarp-tulehduskipulääkettä nähdäkseni muuttuuko sen käytös kipulääkityksen myötä. Kuvittelin, että se olisi ollut hieman tavanomaista vilkkaampi, mutta enpäs tiedäkään. Se alkoi lääkitysviikolla loikkia minua vasten aiempaa enemmän innostuessaan (yrittää napata hanskoja, heijastimia jne.). Paha tapa, jonka luulin kouluttaneeni pois… Ajattelin, että syynä loikkimiseen oli kipulääkitys, mutta lääkkeettömiä päiviä on ollut jo useampi ja loikkiminen jatkuu edelleen. Ehkäpä taustalla on uusi nivelravinnekombo? Tai IRAP? Tai liukkaiden kelien vähentyminen? Vaikea sanoa, koska niin moni kintereisiin vaikuttava asia on muuttunut tässä viimeisen kuukauden tai kahden aikana.

Wanted: Kiillottamaton avoimuus koirasaiteilla

4. tammikuuta 2015 | 7 kommenttia

Ajattelin blogin päivittämisoperaation sivupalkin blogivinkkien karsimisesta ja uusien kiinnostavien blogien lisäämisestä. Seikkailin tunteja koirablogista toiseen, mutta kaikesta vaivasta huolimatta lukukelpoisten blogien lista jäi säälittävän lyhyeksi. Useimpien koiraharrastajien blogit täyttyvät lähinnä treenituskailuista, koehehkutuksista, näyttelyuutisista ja/tai valokuvista. Kasvattajienkin sivut pullottelevat toinen toistaan menestyksekkäämpiä kasvatteja ja omia koiria. Yhtä aikaa keskustelupalstoilla jauhetaan kuinka useiden rotujen terveys on kärsinyt ulkomuotopainotteisen rotukoirajalostuksen vuoksi. Missä ne kaikki sairaat koirat ovat?

Varsinkin nuoret koiraharrastajat ajavat erinäisillä keskustelupalstoilla hyvinkin kärkkäästi tervehenkisempää jalostusta ja tuomitsevat jyrkästi näyttelykeskeisen kasvatuksen. Toisten valintoja kritisoidaan kyllä kovaan ääneen, mutta omat opit unohtuvat heti, kun saarna on saatu pitää. Yllättävän harva jakaa blogissaan esimerkiksi kattavia terveystietoja koiristaan. Viralliset terveyslausunnot ovat kyllä usein kauniissa rivissä esittely-sivulla, mutta ne osaa jokainen vähääkään valistunut koiraharrastaja käydä katsomassa Kennelliiton jalostustietojärjestelmästäkin. Mites allergiat, korvatulehdukset, hotspotit, autoimmuunisairaudet, mahavaivat… Tai Norpan tapauksessa kintereet. Norppa näyttää KoiraNetin tietojen valossa terveeltä koiralta eivätkä satunnaiset vastaantulijat erota ongelmaa päällepäin, mutta se on silti kaikkea muuta kuin terve koira. Norpan terveystiedot ovat olleet esillä kinnernivelen diagnoosista lähtien. Niihin voit tutustua täällä. Olenko mä tosiaan ainoa koiranhankinnassa epäonnistunut ihminen täällä netin ihmeellisessä maailmassa?

Erityisesti kasvattajien sivuilla toivoisi näkevän kattavampia terveystietoja. Joku tosin totesi taannoin jollakin keskustelupalstalla, että tietoja ei saa julkaista ilman omistajan lupaa. Noh, omat jalostuskoirat olisivat hyvä kohde aloittaa terveystietojen jakaminen. Kasvattien omistajiltakin voisi edes kokeilla pyytää lupia. Vaikea uskoa, että jokainen kasvatinomistaja kieltäisi koiransa tietojen julkaisemisen. Joku fiksumpi ehdotti, että yksittäisten koirien terveystietojen sijaan kasvattaja voisi kirjoittaa jokaisesta pentueestaan yleiskuvauksen: millaisia puutteita ja hyviä puolia tässä kyseisessä yhdistelmässä on tullut esiin.

Yhä useampi kasvattaja on löytänyt tiensä myös blogien pariin. Nuorten koiraharrastajien tapaan myös kasvattajien blogit tuntuvat kuitenkin täyttyvän lähinnä treenipulinoista, koe-/näyttelymenestyksestä ja koirien yleisistä kuulumisista. Miksi niin harva jakaa blogissa näkemyksiään kasvattamisesta, jalostustamisesta, kasvatusrodustaan, luonne- ja terveysasioista taikka koiramaailmasta yleensä? Tällaisten asioiden pyöritteleminen luulisi olevan kaiken perusta vastuuntuntoiselle kasvattajalle. Kissan pöydälle nostaneiden kasvattajien saama vastaanotto ei toki ole useinkaan imarteleva. Ongelmakohtia rohkeasti esiin nostaneita ja omia virheitään avoimesti myöntäneitä kasvattajia on kuitenkin kiittäminen siitä, että allekirjoittaneella on jäljellä vielä edes hitunen uskoa koiramaailmaan.

Loppuun lainaan vielä erästä Noyal Thoughts -blogin kommentoijaa, joka puki ajatukseni sanoiksi:

Näin kommentoi R-niminen anonyymi ”Tähän loppuu minun ystävällisyyteni” -merkintään 17.12.2014 klo 22:04. Tämä kommentoija on asian ytimessä. En allekirjoita lähellekään kaikkia Noyal Thoughts -blogin ylläpitäjän näkemyksiä, mutta hän sentään yrittää tarttua ongelmakohtiin ja tuo omia mielipiteitään rohkeasti ilmi. Siihen ajattelin itsekin jatkossa pyrkiä.

Mistä on Norpan kesä tehty?

25. heinäkuuta 2014 | 1 kommentti

Vesileikeistä

Pienistä retkistä

Turkin kuivattelusta

Heinikossa pyörimisestä

Mutakylvyistä

Suopursuissa kirmailemisesta

Rapsuttelijoista

Vesinoudoista

Luonnon antimista

Herkkujen kyttäämisestä

Keppien kanniskelusta

Mikäs tässä on ollessa!

Pillisulkeisia

8. toukokuuta 2014 | 1 kommentti

Edellisestä postauksesta on taas vierähtänyt ties kuinka kauan. Kevään viimeiset tentit painavat päälle ja ehdin jo aloittaa kesätyötkin, joten blogin päivittelemiselle ei ole liiemmin jäänyt aikaa. Tosin, eipä tässä suuremmin mitään kerrottavaakaan ole ilmennyt.

Norpalta piti tosiaan otattaa kyynär- ja lonkkakuvat huhtikuun alussa, mutta suunniteltu joukkokuvaus peruuntui viime tipassa. Vien sen todennäköisesti itse kevään/alkukesän aikana Skutille, jotta etukoipien tilanteeseen saadaan vihdoinkin selvyys ja viralliset tulokset esille KoiraNettiin. Etujalat ovat pysyneet koko ajan oireettomina (ellei niitä paria kovinta pakkaspäivää lasketa), eivätkä takakoivetkaan ole nähdäkseni jäykistelleet kertaakaan edellisen merkinnän jälkeen. Norppa syö tällä hetkellä Nutrolin Nivel Monitehoa ja Synoquin EFAa, mutta tarkoitus on pudottaa Nutrolin pois ja kokeilla lohiöljyn rinnalla pelkkää Synoquinia, kunhan Nutrolinit on syöty loppuun.

Mitäs muuta… Kun suurin osa harrastuksista meni koipien takia kieltolistalle, päätin pistää arkitottiksen tehotreeniin. Olemme tehneet jo muutaman kuukauden ajan pillisulkeisia tarkoituksena saada pilliluoksetulo ja -pysähtyminen Norpalle selkärankaan. Norppa kuuntelee nykyään pilliä huomattavasti kauempaa, jopa näköyhteyden minuun menettäessään. Se myös jättää metsäneläinten kyttäämisen sikseen pillikäskyn kuullessaan. Edistystä on siis tapahtunut selvästi, mutta ei valitettavasti siinä jo ennestään heikoimmassa osa-alueessa: vastaantulijoiden kohtaamisessa.

Emme ole kohdanneet vastaantulijoita Norpan ollessa irti kuukausiin, mutta tuon hihnakäytös metsässä on jotain aivan järkyttävää. Kadulla ohitetaan kyllä niin koirat, aikuiset, lapset, autot kuin kaikki muukin mallikelpoisesti, mutta koirien kohtaaminen metsässä nostaa kierrokset potenssiin sata. Olen alkanut työstää vastaantulijoiden kohtaamista niin kadulla kuin metsässäkin vastaehdollistaen. Katsotaan onko siitä meille mitään hyötyä.

Arkitottiksen ja lenkkeilyn lisäksi emme ole juuri tehneet kummempia. Mitä nyt aktivointimielessä harjoiteltu edelleen temppuja ja ajettu harvakseltaan myös jälkeä. Odotan kovasti, että pääsen uittamaan Norppaa ja teettämään sillä vesinoutoja, kunhan ilmat tästä vielä vähän lämpenevät. Kintereidensä takia en halua juoksuttaa sitä damien perässä enää maalla (edes pehmeällä suoalustalla).

Tuhannen ja yhden kuvan postaus

31. maaliskuuta 2014 | 2 kommenttia

Luvassa on jälleen kuvapainotteinen postaus, koska räpsyjä on kertynyt todella paljon (tarkka lukema: 267 kpl) tässä kolmen viikon aikana. Tekstipainotteisempi merkintä on luvassa lähipäivinä, sillä Norppa on menossa huomenna virallisiin lonkka- ja kyynärkuviin sekä silmäpeilaukseen. Pyydän samalla kontrollikuvat kintereistä, kun koiralta joudutaan kerran muutenkin laittamaan taju kankaalle. Toivotaan kaikki sormeet ja varpaat ristissä, että kyynäristä ei nyt sitten oikeasti löydy merkkejä osteokondroosista eivätkä kintereiden irtopalat ole uusiutuneet.

Koitin karsia kuvapaljoudesta vain helmet esille, mutta koitapa itse tiivistää kaksi ja puolisataa kuvaa yhteen viestiin! Reilut 260 kuvaa karsiutuivat 21 kuvaksi. Kaikki kuvat eivät näy suoraan, jos selaat esimerkiksi etusivua tai arkistoa. Mikäli alla on vain neljä kuvaa, klikkaa merkinnän otsikkoa tai alta löytyvää ”lue lisää”-linkkiä nähdäksesi loputkin kuvat.

Lue lisää »

vanhemmat merkinnät »