Käskykatalogi

31. maaliskuuta 2013

Tässä tulee se lupailemani postaus Norpan taidoista! Kokosin kaikki Norpan kanssa työstetyt käskysanat yhteen postaukseen. Näette vähän mitä meillä on harjoiteltu ja harjoitellaan parhaillaankin. Joukossa on sekä peruskäskyjä että puhtaita temppuja.

Pennun väsyttäminen ulkoiluttamalla tuntuu olevan jo sen verran haastavaa, että temppujen/arkitottelevaisuuden opettelusta ja kertaamisesta naksuttimen avulla on tullut päivittäistä aivotyöskentelyä. Tästä syystä erilaisia käskyjä ja tehtäviä näyttäisi kertyneen paljon enemmän kuin olen huomannutkaan. Naksutin on siten tullut tutuksi sekä minulle että koiralle. :)

Käskysana on lihavoitu ja jokaisen käskyn yhteydessä on kommentteja sen toimivuudesta ja koulutusvaiheesta.

Norppa
Norppa tuntee nimensä, mutta se reagoiko pentu siihen, riippuu täysin tilanteesta. Häiriöttömässä tilanteessa pennun huomio on helppo saada itseensä, mutta joskus jo pelkästään jokin mielenkiintoinen haju vie korvat.
Tänne
Luoksetulon toimivuus riippuu häiriöiden määrästä: Se toimii häiriötekijöiden ollessa riittävän kaukana, mutta häiriötekijöiden läsnäollessa vaihtelevasti. Viimeisen viikon aikana Norppa on kyllä kääntynyt kutsuessa kohti, mutta jäänyt sitten istumaan paikoilleen. Yksi ensi kesän tavoitteista on saada luoksetulosta varma ainakin häiriöttömissä tilanteissa.
Istu
Istu-käsky oli ensimmäinen varsinainen käsky, jonka opetin Norpalle. Siksi se on varmasti myös käskyistä vahvin eli toimii erittäin suurella varmuudella, kunhan koiran huomio on käskynantajassa.
Maahan
Maahanmeno toimii vaihtelevasti, sisällä kuitenkin paremmin kuin ulkona. Olen vahvistanut makuuttamalla Norppaa hetken paikallaan ennen ruokakupin antamista, ja maahanmeno tuleekin siltä jo melkein automaattisesti ruokakipon ilmestyessä näkökentään.
Katse
Norppa osaa katsoa silmiin pyydettäessä, mutta se ottaa päivittäin kontaktia muutenkin erilaisissa tilanteissa: Varsinaisen katsekontaktin se ottaa mm. jonkin käskysanan kuullessaan, pyytäessään lupaa mennä ruokakupille ja seuratessaan sivulla. Lisäksi olen pyrkinyt alusta asti siihen, että Norpan osaa pitää minua silmällä vapaana ulkoillessaan (koira pysyy ulkoiluttajansa mukana eikä toisinpäin).
Seuraa
Aloitimme harjoittelun vasta pari päivää sitten, mutta tämä on osoittautunut yllättävän helpoksi opettaa! Odotin nimittäin sen olevan huomattavasti vaikeampaa. Okei, ympäristön häiriötekijät sitten erikseen… Tällä hetkellä riittää vielä, että Norppa malttaa rauhallisessa ympäristössä seurata muutamia metrejä pitäen koko ajan katsekontaktin. Koiran paikkaan en ole kiinnittänyt kummemmin huomiota, kunhan pentu pysyy edes suhteellisen fiksussa kohdassa vasemmalla puolellani.
- ei kuvaa -
Ohi
Harjoittelemme tätä päivittäin hihnalenkkien yhteydessä toivoen, että ohittamisesta tulee vielä joskus helppoa. :D Yksittäisten ihmisten ohittaminen onnistuu kohtalaisesti, jos saan pennun huomion jollakin konstilla emmekä ole liian lähellä ohitettavaa, mutta esimerkiksi muut koirat ja äänekkäät lapsiporukat ovat vielä aivan liian iso pala.
Stop
Aloin harjoitella pysähtymistä eräänä iltana yhtäkkisestä päähänpistosta ajatuksena, että Norppa oppisi jähmettymään sijoilleen liikkeestä. Pentu on vasta pääsemässä jyvälle ideasta, mutta taidan jättää tämän käskyn hautumaan jonnekin aivokopan perälle ja opetan ensin paikka-käskyn (eli jätän koiran istumaan/makaamaan/seisomaan paikalleen ja liikun itse lähistöllä).
Ota
Norppa osaa tällä käskyllä ottaa esineen joko maasta edestään tai ihmisen kädestä. Toimivuudessa ei ole moittimista oikeastaan minkään esineen kanssa, sillä Norppa kantaa tavaroita mielellään. Ei liene yllättävää, kun kyse on noutajasta.
Irti
Tarkoitukseni oli käyttää irti-käskyä vain, kun haluan suussa olevan esineen käteeni. Irti-huudahdus tulee kuitenkin multa niin luonnostaan, että Norppa on oppinut pudottamaan suussaan olevan esineen maahan tai jopa jättämään maassa olevan esineen rauhaan. Toimivuus vaihtelee tälläkin käskyllä: Kepit ja roskat alkavat olla vanha juttu, joten niistä maltetaan luopua suosiolla. Ruuanjämät ja hanskat ovat sen sijaan niin kiva juttu, että tarjolla oleva herkkupalkkiokin jää toiseksi.
Ei ota
Tämä käsky menee aika pahasti ristiin edellisen kanssa, mutta toimii paljon heikommin. Norppa jättää maassa olevan esineen rauhaan paremmin irti-käskyllä kuin tällä. En tiedä pitäisikö alkaa erotella näitä käskyjä selvemmin toisistaan vai käyttää vain suosiolla irti-käskyä, joka tulee multa luontevammin.
Nouda
Norppa lähtee kyllä hakemaan esinettä, mutta palautuksissa on paljon petrattavaa: esine jää usein joko matkalle tai pentu ei malttaisi luopua siitä. Olemme harjoitelleet sekä heitetyn esineen että muutaman metrin päässä maassa olevan esineen noutamista. En alkuun tajunnut vaatia odottamaan paikallaan käskyä noutaa, mutta nyt työstämme palautusten ohella odottamista.
Odota
Käytän tätä lähinnä ruokakupilla, kun istutan tai makuutan pentua odottamassa lupaa käydä ruuan kimppuun. Ennen luvan saamista Norpan tulee ottaa katsekontakti, joka tuleekin siltä nykyään jo viipymättä.
Ole hyvä
Edellisen jälkeen tulee lupa pistellä ruoka poskeensa. Toimivuus täydet 100 %! :D
Etsi
Olemme toistaiseksi etsineet vain makupaloja ja avaimia sekä ulkona satunnaisesti ihmistä. Norppa osaa yhdistää etsi-sanan oikeaan toimintaan, mutta pentu luottaa enemmän silmiinsä ja korviinsa kuin kirsuunsa. Nenän käyttö on kuitenkin lisääntynyt koko ajan tasaisesti. Avaimet Norppa merkkaa hienosti istumalla ja tuijottamalla avainnippua. Minulla itselläni on kova hinku päästä kokeilemaan Norpan kanssa jäljestystä keväämmällä.
Seiso
Norppa osaa käskyn kuullessaan seistä paikallaan kaikkien neljän tassunsa varassa, tosin se erehtyy satunnaisesti istumaan (erityisesti jos makupalaa ei tipu suhteellisen lyhyessä ajassa). En ole toistaiseksi kiinnittänyt huomiota asentoon, joten pentu jalat milloin minkäkinlaisessa solmussa.
Peti
Tämän käskyn kuullessaan Norppa osaa suunnata omalle pedilleen makaamaan. Tarkoituksena on saada Norppa pysymään pedillään jonkin aikaa, jotta sen pystyy tarpeen tullen komentamaan pois jaloista pyörimästä. Tällä hetkellä Norppa pysyy jo melko pitkiä aikoja pedillään, jos en itse liiku kovin paljon.
Kieri ja kylki
Sisällä Norppa osaa kierähtää moitteetta vasemman kylkensä kautta ympäri. Ulkona kierähtäminen vaatii vielä hienoisen käsimerkin avuksi. Huomasin tätä merkintää tehdessäni, että unohdin yhden Norpan taitaman käskyn: Se osaa mennä pyydettäessään kyljelleen. Ehkäpä tästä on vielä joskus apua hoitotoimenpiteitä tehdessä.
Sulje ovi
Tarkoitukseni oli opettaa Norppa sulkemaan ovi kuonolla tökkimällä. Temppu muuttui kuitenkin Norpan itsensä toimesta, sillä se alkoi oma-aloitteisesti sulkea ovea iskemällä etutassunsa sitä vasten.
Tassu
Sisko innostui Norpan kouluttamisesta, kun huomasi sen oppivankin jotain toisin kuin kaniensa. Nykyään Norppa tarjoilee tassuaan hyvinkin tiheään omasta tahdostaan: pieni tahaton kädenliike ja Norppa huitoo tassullaan jo ilmaa.
Tassu… Ja toinen
Tämä on kuuluu myös siskon opettamiin temppuihin. Temppu opetettiin alunperin istuma-asennosta (kuten kuvassa), mutta Norppa kiipeilee käsivarrelle nykyään myös seisaallaan ollessaan, jos sen eteen sattuu käsivarren vahingossa työntämään. Tämäkin toimii siis usein oma-aloitteisesti koiran toimesta.
Gimme five
Ylävitosen Norppa oppi vahingossa edellisten myötä. Ojenna kämmenesi tämän pennun eteen, niin se iskee takuulla tassunsa kämmentäsi vasten!

6 kommenttia merkintään Käskykatalogi

 • Sini kirjoitti:

  Meilläkin toimii tuo ”ole hyvä”-käsky 100% varmuudella aina. Mistäköhän moinen? ;)

 • aliel kirjoitti:

  Mulla on/on ollut kahdella koiralla sama sana sekä esineen/mikä lie suussa onkaan luovuttamiseen että jättämiseen. Nykyisellä nuoremmalla on yleiskäsky ”lopeta”, joka tarkoittaa ”lopeta se asia, jota juuri nyt teet/suunnittelet tekeväsi”, ja se toimii suusta irrottamiseen, siihen ettei saa jotain ottaa, siihen ettei saa jotain tehdä, siihen ettei saa johonkin mennä jne. Hämmästyttävän hyvin se aina tietää, mikä on se asia, jota tarkoitetaan.

  • Hanna kirjoitti:

   Hyvä kuulla tämä! Ehkä mekin pitäydytään vain tuossa irti-sanassa, koska se tulee tosiaan omasta suustani kaikkein luontevimmin.

 • indeed kirjoitti:

  Eikö olisi teidän molempien tulevaisuuden kannalta varmempaa hakata sitä luoksetuloa jo nyt niin paljon, että se olisi oikeasti varma jo ennen kesää? Itse olen ainakin koko ikäni elänyt sen ajatuksen kanssa, että luoksetulon tulisi olla käskyistä se ensimmäinen ja ennen sitä ei edes kannattaisi harkita muiden käskyjen opettamista. Kuitenkin luoksetulo on yleensä (paikallaolon/pysähtymisen lisäksi) se käsky, joka tarvittaessa voi jopa pelastaa koiran hengen.

  • Hanna kirjoitti:

   Joo siis, luoksetuloa on harjoiteltu alusta asti ja harjoitellaan edelleenkin päivittäin. Tietenkin, koska se on tosiaan käskyistä tärkein. Virkkeeni oli ehkä kirjoitettu harhaanjohtavasti. Tarkoitin, että tavoitteena on saada luoksetulosta varma ainakin häiriöttämissä tilanteissa syksyyn mennessä.

   Pyrin toki saamaan luoksetulosta mahdollisimman varman niin pian kuin mahdollista. Norppa on kuitenkin kaikessa intopiukeudessaan vielä niin ”kakara” (ja tulee luultavasti olemaan sitä vielä pitkään), että vaikka me treenataan tänne-käskyä päivittäin, en pidä oikeasti varmaa luoksetuloa realistisena tavoitteena ennen kesää. Kyseenalaistan sen varmuuden häiriötekijöiden läsnäollessa vielä kesän jälkeenkin.

   Luoksetulo voi pelastaa koiran hengen enkä missään nimessä kiistä sen merkitystä, mutta koiransa tunteminen ja oma harkintakyky ovat ennaltaehkäisevää toimintaa. :) Edellä mainitut realiteetit huomioonottaen Norppa ulkoileekin vapaana vain tarkoin valituilla alueilla.

 • Jätä kommentti

  vaaditaan

  vaaditaan