Molempien kinnernivelten tähystys ja jatkohoito

3. joulukuuta 2013

Vasemman kinnernivelen tähystys:

  • nivelessä oli ärsytystila, synoviitti
  • telaluun sisäsivun puoleisen (mediaalisen) harjanteen takaosa oli irti, n. 4-8 mm luu-rustokappale oli irti. Sen lisäksi muutama pienempi irtopala.
  • irtopalat poistettiin
  • paljastunut rustonalainen luu käsiteltiin
  • sääriluun ja telaluun etuosan ja ulkosivun nivelpinnat olivat hyvässä kunnossa

Oikean kinnernivelen tähystys:

  • nivelessä oli ärsytystila, synoviitti
  • telaluun sisäsivun puoleisen (mediaalisen) harjanteen takaosa oli irti, useita pienempiä irtopaloja
  • irtopalat poistettiin
  • paljastunut rustonalainen luu käsiteltiin
  • sääriluun ja telaluun etuosan ja ulkosivun nivelpinnat olivat hyvässä kunnossa

Siinä Norpan kinnernivelten tähystysoperaatio lyhykäisyydessään. Olen erityisen iloinen siitä, että sekä vasemman että oikean kintereen nivelpinnat paljastuivat hyväkuntoisiksi. Pelkäsin sitä, että irtopalat ovat saaneet jo vakavaa vahinkoa aikaan, koska (ohimenneitä) jäykkyysoireita oli ensimmäisen kerran jo kesällä.

Viime yö meni Norpan osalta tokkurassa ja itkeskellen, joten molempien uni jäi vähäiseksi. Aamuyöllä/aamulla tuo alkoi olla siinä kunnossa, että päästiin käymään pissalla (onnistui!) ja uskalsin antaa sille vähän ruokaa. Nappulat upposivat sellaisella ruokahalulla, että raukalla taisi olla melkoinen nälkä. Pissalle päästyään ja ruokaa saatuaan Norppa nukahti ja nukkui hyvin kolmisen tuntia. Herätessään se sai taas vähän ruokaa ja jatkoi sitten uniaan.

Seisominen ja käveleminen ei onnistu kovinkaan hyvin, koska molemmat takajalat on kiedottu varpaista 10-15 cm kintereiden yläpuolelle ulottuviin siteisiin. Takajalat ovat siteiden takia sen verran tönköt, että koiraraukka ei tiedä miten ne pitäisi asetella. Tämän päivän aikana on tapahtunut jo selvää edistystä, mutta ehkä käveleminen helpottuu viimeistään loppuviikosta, kun siteet voi poistaa. Häntä heiluu kuitenkin jo nyt pirteästi ja etutassuillakin läiskitään, jos rapsutuksia ei tipu silloin kuin pitäisi.

En viitsi raapustaa kotiutusohjeita kokonaisuudessaan tänne, mutta saatte kuitenkin pienen tiivistelmän jatkohoidosta.

Kivun hoitoon Rimadyl 50 mg 1 tabl aamulla 1 tabl illalla n. 3 viikon ajan. Tarvittaessa myös Tramal 50 mg 1-2 kaps 1-3 kertaa päivässä ensimmäisten 1-3 pv ajan. Näistä jälkimmäinen on opioidikipulääke. Ainakaan tällä hetkellä ei vaikuta siltä, että Tramalille olisi tarvetta, mutta seurailen tilannetta.

Liikunta on ensimmäiset kolme viikkoa hihnalenkkeilyä, mutta Norppa saa liikkua paljon pehmeällä alustalla, vaihtelevassa maastossa, metsässä ja lumessa. Repivää liikuntaa pitää välttää kuukauden ajan. Tiedän millainen riemu repeää, kun Norppa pääsee ensi kertaa pitkästä aikaa irti, joten taidetaan ihan varuiksi lenkkeillä hihnassa koko kuukausi. Uimista ja vesijuoksumatto-harjoitteita suositellaan. Pitääpä harkita, josko sitä varaisi jonkun kerran fysioterapeutille. Ainakin koirauimalavierailua olen harkinnut, kunhan saadaan tikit pois.

Nivelruston rakennusaineita (kondroitiinisulfaatti ja glukosamiini) annetaan suun kautta kolmen kuukauden ajan.

Haavojen jatkohoidosta sen verran, että siteet poistetaan haavojen päältä noin viiden vuorokauden kuluttua. Jos ne kastuvat tai likaantuvat, niin sitten aikaisemmin. Jos haava likaantuu tai erittää, se puhdistetaan laimealla Betadine-paikallisantiseptilla tai klorheksidiinillä. Kauluria täytyy pitää tikkien poistoon asti – se on 12 päivän kuluttua.

Nivelrikkoa tulee kehittymään, vaikka tähystysleikkaus hyvin todennäköisesti parantaa kinnernivelten ennustetta. Nivelrikon perushoitona on säännöllinen liikunta usein, mutta vähän kerrallaan pehmeällä alustalla ja vaihtelevassa maastossa. Uiminen, kahlailu ja vesijuoksumatto-harjoitteita suositellaan. Nivelet kipeyttävää liikuntaa on kuitenkin vältettävä, samoin ylipainoa. Lääkehoitona on Rimadyl 50 mg 1 tabl aamulla 1 tabl illalla n. 1-2 viikon ajan, jos ontumista esiintyy. Pitkäaikaiskäytössä annos on 1 tabl 2x päivässä. Tarvittaessa voidaan aloittaa kivun aistimista lievittävä lääkitys. Nivelruston rakennusaineilla ja kalaöljyllä näyttää olevan nivelrikon oireita lieventävää vaikutusta. Kalaöljyä annetaan 3,5-5 % ruuan määrästä ja rakennusaineita paketin ohjeen mukaan.


Ei vielä kommentteja. Olisitko sinä ensimmäinen kommentoija?

Jätä kommentti

vaaditaan

vaaditaan