Minä ♥ naksutin

30. maaliskuuta 2013

Tämä kirjoitus syntyi erään onnistuneen naksuttelutuokion jälkimainingeissa. Jaksan hämmästyä koirien (erityisesti pentujen) oppimiskykyä kerta toisensa jälkeen. Aloitin seuraamisen alkeiden harjoittelun Norpan kanssa eilen, ja innostuin (jälleen kerran) siitä kuinka nopeasti pentu pääsi jyvälle hakemastani toiminnasta. En toki vaatinut kuin pari askelta kestäneen katsekontaktin ja edes suhteellisen fiksun paikan vasemmalla puolellani, mutta silti!

Olin ennen Norppaa kokeillut naksuttelua muutamaan otteeseen siskon kanien ja jonkun kerran hoitokoirani kanssa. Kanien parissa teki lähinnä mieli heittää vesilintua koko naksutinkoulutuksella. Tarinat kertovat naksuttimella opetetuista kaloista, mutta itse en saanut edes piennisäkästä toimimaan sellaisen avulla. Norpan myötä olen sisäistänyt naksutinkoulutuksen idean ja naksuttimesta on tullut arkipäiväinen apuväline, jota en vaihtaisi pois.

Muutamaa naksutinta kokeiltuani hankin meille Karen Bryorin i-Click -tyyppisen naksuttimen. Tuota mainostetaan sekä käteen istuvana että helppona painaa – ja sitä se onkin! Perinteisen naksuttimen kanssa osa huomiostani siirtyy koirasta peukalooni, kun oikean painalluskohdan löytäminen menee herkästi säätämiseksi. Mahtaako minulla olla liian pieni peukalo vai koordinaatiossa parantamisen varaa, mutta selkeä ”painallusnappi” parantaa omaa keskittymiskykyäni. :D

En aloita teorialuentoa naksutinkoulutuksesta, sillä aiheesta löytyy netistä tietoa pilvin pimein. Erinomainen perusteos aiheesta kiinnostuneelle on Morten Egtvedtin ja Cecilie Kosten Naksutinkoulutusta koirallesi. Netin tietopaljoudesta ahkerimmassa käytössä ovat omalla kohdallani olleet seuraavat sivustot: Karen Pryor Clicker Training (englanniksi) ja Klikkeri (suomeksi). Näiden lisäksi ihmisten erilaisilla keskustelupalstoilla jakamat omakohtaiset kokemukset ovat osoittautuneet hyödyllisiksi tietolähteiksi.

Huomispäivän projektina on kaikkien Norpan oppimien käskyjen valokuvaaminen – toivottavasti aurinko suosii meitä läsnäolollaan. Kunhan kuvat on napsittu, saatte sen lupailemani postauksen Norpan taidoista.

P.S. Norpan 16-viikkoiskuva, olkaapa hyvä:


Nahassa on vielä kasvuvaraa ja hännän asento vähän persoonallinen. :D


Ei vielä kommentteja. Olisitko sinä ensimmäinen kommentoija?

Jätä kommentti

vaaditaan

vaaditaan