Jalkaleikkauksesta toipuvan koiran aktivointi

5. joulukuuta 2013

Siteiden kanssa käveleminen on sen verran haastavaa, ettemme edes haaveile hihnalenkkeilystä ennen kuin siteet voi lauantaina poistaa. Ulkoilumme rajoittuu siihen asti lyhkäisiin pissatusköpöttelyihin. Vuoden vanhalla labradorinnoutajalla riittää kuitenkin toipilasaikanakin energiaa, jota pitää päästä purkamaan jollakin tavalla. Kerron tässä postauksessa miten olen aktivoinut nuorta koiraa, jonka molemmat takajalat ovat paketissa ja liikkuminen siksi rajoittunutta.

Meillä aktivoinnin perustana on ollut ruuan jakaminen useisiin pieniin annoksiin. Annokset tarjoillaan päivän mittaa niin, että koira joutuu näkemään vaivaa ruuan saamiseksi. Erilaisia ruokintatapoja kehitellessä tulee ottaa huomioon toipilaan liikuntarajoitukset ja persoona. Toiset aktivointilelut saattavat kannustaa koiraa pyörittelemään tai viskomaan lelua ympäri lattiaa. Tällaisia kannattaa tietenkin välttää, jos toipilaan tulisi pysyä aloillaan.

Kong-lelut lienevät useimmille koiranomistajille tuttuja aktivointivälineitä. Norpalla on pentukongi, klassinen kongi ja erikoiskestävä klassinen kongi, joihin jäädytän päivittäin jauheliha-nappulasekoitusta. Nämä klassisesti muotoillut kongit ovat melko helppoja tyhjentää: Norpalla menee yhden kongin tyhjentämiseen vain noin puoli tuntia.

Haastavammaksi aktivointileluksi voisin suositella StarMark Everlasting Fire Blug -nimistä lelua. Lelun mukana tulevan herkkupalan irrottaminen ei ole kovinkaan vaativaa, mutta jos lelun sulloo täyteen nappuloita, niin ainakin Norpalla riittää tekemistä vaikka koko päiväksi. Lelu jää välillä nurkkaan, mutta tuo palaa sen pariin useamman kerran päivän aikana. StarMark on osoittautunut niin haastavaksi, että Norppa on tähän asti tarvinnut aina lopulta apua sen tyhjentämiseen. Välillä se jopa raahaa lelun syliini kuin sanoakseen: ”Auttaisit nyt edes vähän, ei täältä mitään tipu!”

Huomenna pääsee ensitestiin Contempo Arc. Saas nähdä osoittautuuko tuo helpoksi nakiksi.

Tee-se-itse-aktivointileluina voi käyttää esimerkiksi vessa- ja talouspaperihylsyjä, pestyjä maito- ja kermapurkkeja sekä pyyheliinoja. Toisaalta vaikkapa paperihylsyissä ei riitä juurikaan haastetta kokeneelle askartelijalle. Toiset koirat saattavat myös niellä repimiään palasia. Hyviksi kaupallisiksi leluiksi ovat osoittautuneet kongien ja StarMarkin ohella ainakin DogPyramid ja erilaiset labyrinttipallot. Näiden tyhjentäminen edellyttää kuitenkin lelujen pyörittelemistä, joten niitä kannattaa käyttää harkiten, jos koiran tulee pysyä rauhallisena ja paikallaan.

Naksuttelua voi harrastaa aina! Olen opettanut Norpalle useita temppuja, jotka eivät edellytä juurikaan liikkumista:

  • lattian koputtaminen etutassuilla
  • sormien tunnistaminen
  • erilaisten muotojen tunnistaminen (esim. neliö ja ympyrä)
  • kämmenen koskettaminen kirsulla ja kirsun pitäminen kiinni kämmenessä
  • etutassujen asettaminen kosketusalustoille
  • vilkuttaminen
  • pään kääntäminen vuorotellen vasemmalle ja oikealle

Seuraavat temput olisi nekin tarkoitus opettaa jossakin vaiheessa:

  • kirsun ja/tai suupielten nuolaiseminen
  • tassun nostaminen kuonon päälle
  • haukotteleminen

Näillä vinkeillä pääsee jo pitkälle. Muistakaahan myös, että toipilas tarvitsee myös lepoa! Liiallinen aktivointi ei ole hyvästä, sillä ylikierroksilla käyvä koira ei osaa rauhoittua ja keksii siksi itselleen tekemistä.


Ei vielä kommentteja. Olisitko sinä ensimmäinen kommentoija?

Jätä kommentti

vaaditaan

vaaditaan