Norpan nivelravinteet

30. maaliskuuta 2015

Minun piti ryhtyä alkuvuodesta aktiiviseksi bloggaajaksi, mutta kuinkas taas kävikään… Innostus on ollut hukassa erinäisistä syistä, mutta sain vihdoin viimeisteltyä Norpan nivelravinteita koskevan merkinnän. Esittelyssä siis meillä käytössä olevat nivelravinteet ja öljyt. Lainasin tuotekuvat törkeästi valmistajilta, mutta ehkäpä se ei haittaa, kun merkintä on kuitenkin suositteluhenkinen ja liitin kunkin tuotteen yhteyteen linkin valmistajan sivuille. Korostettakoon vielä, että tämä ei ole maksettu mainos. Esittelen Norpalla käytössä olevat tuotteet siltä varalta, että joku koirien nivelravinnevaihtoehtoihin itseään perehdyttävä eksyy joskus tänne.

Taulukkoihin merkityt annokset on laskettu/arvioitu 30-kiloiselle koiralle (Norppa n. 27 kg).


Makana Glucosamine HCl
750 mg aamuin illoin

Makana Chondroitin Sulfate
500 mg aamuin illoin

Olen syöttänyt Norpalle useita erilaisia nivelravinteita Nutrolin Nivel monitehosta, Seraquinin kautta Synoquin EFAan. Tein alkuvuodesta hieman laskelmia ja päätin niiden johdosta vaihtaa Makanan tuotteisiin. Facebookin Koiran nivelrikko -ryhmässä Makana alkaa olla jo varsin tunnettu tuotemerkki, mutta ajattelin esitellä sen nivelravinteet blogissakin. Makanan etuna ovat puhtaus ja annoshinta. 1 kg glukosamiinia, 500 g kondroitiinisulfaattia ja 1 kg MSM:ä ovat tyyris kertaostos yli 140 €:n yhteishinnallaan, mutta tulevat pidemmän päälle halvemmiksi kuin useimmat muut laadukkaat vaihtoehdot.

Yhtä asiaa en Makanan tuotteissa miettinyt loppuun asti. Nimittäin punnitsemista. Milläs punnaat jauheita alle gramman ilman laboratoriovaakaa? Hyvin hankalasti millään. Päädyin punnitsemaan kuinka paljon kymmenen maustemitallista sekä glukosamiinia että kondroitiinisulfaattia painaa ja laskin sillä perusteella päiväannokset maustemitoissa. Päädyin lopulta antamaan molempia noin maustemitallisen aamuin illoin, mutta en tiedä onko se lähelläkään oikeita milligrammamääriä. Toivotaan, että heitosta ei ole haittaa…


Makana MSM (methylsulfonylmethane)
1 tl aamuin illoin

Back on Track ruusunmarjarouhe
1 tl aamuin illoin

Uusina tuotteina mukaan tulivat MSM ja ruusunmarja. MSM:llä kerrotaan olevan nivelrikkoa hillitseviä ominaisuuksia, mutta sitä me ei olla aiemmin edes kokeiltu. Norpan kinnervaivasta kärsivä sisko on sen sijaan käsittääkseni saanut MSM:ää ainoana nivelravinteena alusta lähtien ja omistajansa kertoman mukaan voi varsin hyvin. Lienee siis ihan kokeilemisen arvoinen valmiste.

Jokainen tähän asti käytössä ollut nivelravinne on sisältänyt C-vitamiinia, joka uhkasi jäädä nyt kokonaan pois. FB:n nivelrikkoryhmässä paljon kehuja saanut Back on Trackin ruusunmarja pääsi siksi kokeiluun. C-vitamiinin kerrotaan vähentävän vapaiden radikaalien aiheuttamia vaurioita. Norppaakin hoitanut Timo Talvio oli tosin ihmetellyt jollekin nivelrikkoryhmäläiselle sitä, että koira pystyy syntetisoimaan ihmisestä poiketen itse C-vitamiinia. Lisäksi C-vitamiini lisää kuuleman kalkin imeytymistä eikä siksi välttämättä ole eduksi nivelrikossa. Olenkin miettinyt sen määrän alentamista yhteen teelusikalliseen, koska annosteluohje 30-kiloiselle on 3-6 g/vrk ja Norppa taitaa saada tällä hetkellä maksimimäärän tai jopa hieman enemmän.


Grizzlyn Villinlohen öljy Alaskasta
7 ml aamuin illoin

Nutrolin Sportti
2,5 ml aamuin illoin

Öljynä meillä on ollut jo pitkään Grizzlyn Villinlohen öljy Alaskasta. Valintaan ovat pääsääntöisesti vaikuttaneet omega-3/omega-6-suhde ja hinta: Grizzlyn öljyn omega-3/omega-6-suhde on 9-10:1, kun kasvatetuista lohista valmistetuissa öljyissä se on vain 2-3:1. Nivelrikkoiselle tärkeämpiä ovat tulehdusta hillitsevät omega-3-rasvahapot, sillä omega-6-rasvahapot voivat puolestaan jopa ylläpitää tulehdusta. EPA/DHA-suhde ei öljyssä ilmeisesti ole otollisin, mutta tämä on lompakolle armollisin vaihtoehto runsaasti omega-3:a sisältävistä öljyistä. Norpan saama annos on suurempi kuin pullon kyljessä oleva ohje, mutta se on valikoitunut ortopedi Esa Eskelisen ohjeiden perusteella: lohiöljyä noin 5 % ruuan määrästä.

Makanaan siirtymisen jälkeen otin Grizzlyn öljyn rinnalle Nutrolin Sportin. Kaksi öljyä on melko älytön valinta, mutta Synoquin EFA -nivelravinne piti sisällään tulehdusta hillitsevän Dehaxanin. Dehaxan piti sisällään EPAa, DHAta ja astaksantiinia, joita ei Makanaan siirtymisen jälkeen saanut. Halusin pitää kiinni tulehdusta hillitsevistä osasista, mikä johti sitten EPAa, DHAta ja astaksantiinia sisältävään Nutrolin Sporttiin. Mietin myös pelkän Sportin antamista. Sen päiväannos 30-kiloiselle on kuitenkin 12,5 ml ja ainoa pakkauskoko 500 ml, joten pullo kestäisi vain reilun kuukauden. Nutrolinin litrahinta on noin 80 € ja Grizzlyn noin 30 €, joten lompakko huusi kauhusta jo pelkästä ajatuksesta vaihtaa Nutroliniin. Grizzlya on muutenkin vielä niin paljon jäljellä, että näillä mennään toistaiseksi. Myöhemmin voisi sitten harkita muita vaihtoehtoja.

Tällä kokoonpanolla on nyt menty noin kuukauden päivät. Vaikutukset? Syötin Norpalle taannoin seitsemän päivän ajan Norocarp-tulehduskipulääkettä nähdäkseni muuttuuko sen käytös kipulääkityksen myötä. Kuvittelin, että se olisi ollut hieman tavanomaista vilkkaampi, mutta enpäs tiedäkään. Se alkoi lääkitysviikolla loikkia minua vasten aiempaa enemmän innostuessaan (yrittää napata hanskoja, heijastimia jne.). Paha tapa, jonka luulin kouluttaneeni pois… Ajattelin, että syynä loikkimiseen oli kipulääkitys, mutta lääkkeettömiä päiviä on ollut jo useampi ja loikkiminen jatkuu edelleen. Ehkäpä taustalla on uusi nivelravinnekombo? Tai IRAP? Tai liukkaiden kelien vähentyminen? Vaikea sanoa, koska niin moni kintereisiin vaikuttava asia on muuttunut tässä viimeisen kuukauden tai kahden aikana.


Ei vielä kommentteja. Olisitko sinä ensimmäinen kommentoija?

Jätä kommentti

vaaditaan

vaaditaan